Waarom ik niet meer op de weegschaal sta

 

Elke dag stond ik op de weegschaal. Elke dag maar weer. Niet een keer, maar wel drie keer. Na het ontbijt, voor de lunch en na het avondeten.

Iedere dag bepaalde dat getalletje mijn humeur. Het bepaalde eigenlijk alles. Wat ik at op een dag en hoeveel ik bewoog. En eerlijk gezegd: het was nooit goed. Soms voelde ik een kleine opluchting, maar echt tevreden was ik nooit. Ik was nooit tevreden. Iedere dag bepaalde die stomme weegschaal hoe ik mij voelde.


Achteraf gezien is het natuurlijk een bizar idee dat ik mij minstens een jaar lang heb laten beinvloeden door een apparaat dat slechts je lichaamsgewicht meet. Het is een getal, maar een getal, maar dat getal nam wel mijn hele leven over.

 

En wanneer ik mij even niet kon wegen, dan was er paniek. Het was voor mij een controle middel. Het was voor mij een manier om mij sterk en krachtig te voelen in een niet-te-controleren-wereld. Ik stond met enorm veel wilskracht elke dag op die weegschaal. Het gaf mij een kick. Een goed gevoel, maar dat gevoel was altijd maar van korte duur. Helaas!

 

Een weegbeurt ging daarna gepaard met negatieve gevoelens, calorieen tellen, nog meer sporten en heel veel nadenken. Ik zat altijd maar in mijn hoofd. Mijn gevoel was weg. Ver weg. Ik was er eigenlijk niet.

 

Als ik er zo over schrijf, besef ik mij hoe absurd dit was. Tijdens mijn eetstoornis was de weegschaal heel erg belangrijk voor mij. Misschien wel het allerbelangrijkste. De weegschaal zorgde maar voor schijnveiligheid. Wat zegt je gewicht nou over geluk? Wat zegt het getal over je zelfvertrouwen? Wat zegt het over je angsten, over je onzekerheid of over je prachtige, positieve karakter. Helemaal niks. Het is maar een getal, Een getal die ik heel erg groot maakte. Misschien jij ook wel.

 

Een weegschaal is, wat mij betreft, nuttig voor een selecte groep mensen. Zo zijn er bijvoorbeeld sporters die in een bepaalde gewichtsklasse moeten blijven. Er zijn mensen die af willen óf moeten vallen vanwege hun gezondheid. Dan is de weegschaal natuurlijk een mooi meetinstrument. Alleen is het zelfs dan nog weinig zeggend. Zo wegen spieren bijvoorbeeld meer dan vet. Al meerdere malen heb ik mensen horen zeggen dat het niet lukt om af te vallen en dan stoppen ze maar. Hoe jammer is dat

 

Laat je leven niet bepalen door de getallen op de weegschaal. Geluk zit niet in gewicht. Geluk zit ook niet in een gespierd lijf of een sixpack. Geluk zit wel in liefde, dankbaarheid, mooie ervaringen en zelfvertrouwen. Ik zou het iedereen gunnen om de weegschaal los te kunnen laten en de focus te verleggen naar de dingen die wel belangrijk zijn. Daarom adviseer ik vaak: gooi de weegschaal weg en ga aan de slag met je zelfbeeld en zelfvertrouwen icm afvallen/aankomen. Wees trots op jezelf en op je lijf, daar kan geen getal tegen op!

 

Ik coach je graag  als je ondersteuning wilt op het gebied van afvallen, zelfliefde, zelfvertrouwen etc.

 

Wil je nog meer redenen weten waarom de weegschaal uit je huis moet, luister dan aflevering 35 van Elly's Leefstijl Podcast

 

 

2 augustus 2021