Hoe heel je van seksueel misbruik?

Gepubliceerd op 7 juni 2023 om 13:14

Schuld en schaamte. Daar worstelen veel slachtoffers van seksueel misbruik mee. Waarom heb ik niet geschreeuwd? Waarom heb ik mij niet verzet? Waarom is het mij overkomen? Heb ik iets gedaan, heb ik het uitgelokt?

Wist je dat 70 tot 80% van de slachtoffers van seksueel misbruik verlamt tijdens de gebeurtenis. Ze verstijven. Ze bevriezen. Ze willen heel hard wegrennen, maar hun benen voelen stijf aan. Ze komen niet vooruit. Heel veel mensen voelen zich daar later schuldig over. Maar het bevriezen is een overlevingsmechanisme. Je lichaam moest in een split of a second beslissen wat te doen. Je lichaam wilde je beschermen. Beschermen om te overleven.

 

Slachtoffers van trauma en misbruik voelen zich daarom vaak verloren. Dit komt omdat je de controle over je lichaam en geest kwijt bent. Iemand nam de controle over. Ongevraagd. 

Het overkwam jou en werd jou aangedaan. Het is niet jouw schuld.

Jouw grenzen, gevoelens, lichaam en behoeften werden totaal genegeerd. Dit kan heel heftig zijn. Het kan je zo diep raken in je zijn dat je jezelf letterlijk verliest.


Na het trauma kan je je jarenlang verloren, verward en eenzaam voelen. Je hebt moeite om mensen te vertrouwen, Misschien vertrouw je jezelf niet eens meer. De signalen van je lichaam voel je niet meer, je zit 9 van de 10 keer in je hoofd. Je voelt veel angst en onveiligheid.
Je weet niet meer wie je bent, waar je blij van wordt en waar je plek is op aarde.

Het leven is lastig en moeilijk.


Je voelt je alleen. Alleen met al je gevoelens want je kan misschien niet delen wat er in je leeft. Je leeft met een groot geheim, want praten over seksueel misbruik is niet zo makkelijk. Hoe lastig het is om er over te vertellen, wordt nog eens versterkt doordat mensen om je heen het soms ook moeilijk vinden om erover te horen.Door het jarenlang weg gestopt te hebben, zit het trauma in je lijf. In je cellen, bindweefsel, huid, organen, spieren etc.

 

Daarom geloof ik dat je kan helen van misbruik door aan de slag te gaan met je lichaam. Weet je wat je voelt? En waardoor worden die nare gevoelens getriggerd? 

Waar voel je het trauma in je lijf? Wat wil je lichaam zeggen? Wat heeft jouw lichaam en brein nodig om te ontspannen.

Een belangrijk thema is veiligheid. Veilig voelen in jezelf, in je lichaam. Je lichaam moet voelen dat het nu veilig is. Dat het niet weer gebeurd.

 

"Voel je niet veilig in jezelf, dan voel je je nergens veilig".

 

Natuurlijk is praten belangrijk, want je moet begrijpen waarom je reageert hoe je reageert. Het kan heel helend zijn om woorden te vinden voor je ervaring bij iemand die er echt naar wilt luisteren. Maar als je er maar over blijft praten, word je hele wezen ingesteld op het (her)beleven van het trauma en dat is juist wat je niet wilt.

 

Je wilt weer gaan leven. Rust en ontspanning voelen in je lijf. Jezelf weer vertrouwen. Leven zonder angst.

 

Ik coach vrouwen die seksueel misbruikt zijn. Mijn Dive Deep sessies zijn er voor jou om je te helpen om jouw droomleven te bereiken. Want dit is ook mogelijk voor jou! Echt waar.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.