Lichamelijke klachten en hun betekenis

Gepubliceerd op 9 januari 2023 om 12:26

Herken je dit? Je hebt vaak fysieke klachten, je gaat naar de dokter en de dokter/arts kan niks vinden. Je gaat naar huis zonder oplossing van je klacht en je wordt er een beetje moedeloos van. Ik ben jarenlang naar de dokter/arts geweest met verschillende klachten en ik werd altijd weer naar huis gestuurd met: 'mevrouw, we kunnen niks vinden". Ik wilde niet leven met mijn klachten en ik keerde naar binnen en toen begon mijn reis. Ik ging beetje bij beetje weer voelen en maakte verbinding met mijn lichaam en mijn klachten werden minder of "verdwenen".

 

Ik ondervond dat de meeste lichamelijke klachten (ziekten, pijnen, ontstekingen, ed.) ontstaan door niet gevoelde, emotionele pijn. Wanneer je een emotie regelmatig onderdrukt, kan de opgebouwde energie niet vrij uit je lichaam bewegen en zal deze dus ergens in jouw lichaam worden opgeslagen. Dit kan zijn in je huid, botten, weefsel, organen etc.  Een dergelijke energie wordt niet zomaar ergens opgeslagen. Elke deel van jouw lichaam staat gekoppeld aan een andere emotie of pijn. 

 

Je krijgt koorts, eczeem, hoofdpijn, nek- of rugklachten. Elke keer maar weer en de klachten worden steeds erger. Voor jou een uitnodiging om naar binnen te keren en te vragen wat jouw lichaam jou wil zeggen. Wat wil jouw hoofdpijn zeggen? Wat heeft jouw nek nodig?

 

Ik geef je een aantal algemene lichamelijke klachten en de emoties die mogelijk daarmee verbonden zijn.

 

Darmen: De darmen staan symbool voor het vermogen om los te laten wat je niet meer dient. Problemen bij ontlasting kunnen wijzen op een disbalans hierin. Denk hier aan het teveel vasthouden aan mensen, bezittingen, oude gewoonten of gedachten patronen. Heb je diarree, dan wil je vluchtig ontlasten van iets. Uit angst zou je weglopen. Ren je weg voor belastende situaties?

 

Nek: De nek vertegenwoordigt flexibiliteit. De nek verbindt het hoofd en het lichaam. Stijfheid in de nek wordt vaak gekoppeld aan het koppig vasthouden en niet willen meebuigen.

 

Wratten: Wratten is een samenklontering van gedachten van zelfhaat en zelfverwerping. Vind je jezelf maar lelijk of niet goed genoeg? Waar schaam je je voor/over?

 

Benen:  De benen staan voor het voorwaarts bewegen in het leven. Klachten aan de benen kunnen wijzen op een angst voor wat er komen gaat of een diep verlangen om niet (voorwaarts) te bewegen en niet onder ogen te zien wat er op ons pad komt. 

 

Huid: De huid staat voor bescherming. Huidproblemen kunnen erop wijzen dat jij probeert een schild op te trekken tussen jezelf en anderen. Huidproblemen kunnen ook gezien worden als een manier om contact of intimiteit te vermijden. Als je eczeem hebt op je huid, vraag jezelf eens af: 'wat irriteert jou"? Je voelt je belemmert en geblokkeerd, niet in staat om je omgeving duidelijk te maken wat je wil.

 

Als uitgangspunt is het principe dat de mens een eenheid vormt op fysiek, emotioneel, mentaal, psychisch en spiritueel niveau. Alles staat met elkaar in verbinding.

 

Ik hoop dat je met deze informatie kan zien dat je lichaam je beschermt en niet tegen je is als je ergens last van heeft. Je lichaam wil je wat zeggen. Je krijgt een uitnodiging om het anders te doen. Neem jij de uitnodiging aan?

 

Wil je ook aan de slag met je fysieke klachten, plan dan een live dag emoties doorvoelen in. Dit zal je helpen om weer in balans te komen op fysiek, emotioneel, mentaal en psychisch niveau.

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.