Dit boek is voor mij life changing geweest.

Gepubliceerd op 22 december 2022 om 09:24

In het vliegtuig naar onze vakantiebestemming, lees ik een boek. Ik zit er helemaal in en lees het helemaal uit. Ik ben opgewonden, opgelucht en ik voel erkenning. Erkenning voor wat er met mij aan de hand is. Ik voel tranen opkomen en ik ben blij.

 

Jarenlang heb ik allerlei klachten. Eczeem, bekkenklachten, blaasproblemen, obstipatie, buikklachten, lichaamsdelen die het ineens niet meer doen etc. Bij elk onderzoek ,door verschillende artsen, kon er nooit een oorzaak gevonden worden. Ik hoopte op een gegeven moment dat er echt iets aan de hand was en dat ze mij konden genezen. De klachten beheersten mijn leven.

 

Totdat ik dit boek las: De tijger ontwaakt van Peter Levine. Dit boek gaat over stress en trauma, opgeslagen in het lichaam en hoe je dit kunt losladen en ontladen.

Ik las dit en ik zei tegen mijn partner: 'dit gaat over mij". Eindelijk iemand die begrijpelijke taal sprak na al die jaren van onderzoeken.

 

Het boek vertelt over de overlevingsmechanismen vluchten, vechten en bevriezen en dat het belangrijk is om de vecht en vlucht reactie fysiek af te maken,  inclusief het zintuiglijke voelen en de spierspanningen, haalt je niet alleen uit de freeze, het zenuwstelsel kan zich ook daadwerkelijk ontladen.

 

Tijdens mijn vakantie kreeg ik het boek niet uit mijn hoofd en ik besloot een therapeut te vinden die Somatic Experiencing deed. Voor mij was het een eerste stap van overleven naar een staat van volop leven.

 

Elke maand ging ik de therapeut om alles "aan" te gaan en het was zwaar, heftig, confronterend, pijnlijk, maar het luchtte ook enorm op omdat ik weer iets had losgelaten. De eerste dagen na zo'n sessie was ik vaak van slag, maar daarna voelde ik mij steeds meer in mijn lijf en kon ik steeds meer gaan genieten van het leven.

 

Elke keer pelde ik een laagje af. Mijn lichaam nam de leiding en "bepaalde" wat ik aan mocht gaan. Af en toe was het echt een rollercoaster waar ik in zat, maar ik ging door.

 

10 jaar later ben ik super blij dat ik dit boek heb gelezen en dat ik direct in actie ben gekomen. Ik had namelijk ook weer kunnen bevriezen. Dit boek is voor mij heel belangrijk geweest. Het was het begin van een lange reis naar mijzelf weer ont-dekken. Van het bange, verlegen, ik-verstop-mij-liever, onzekere meisje naar een vrouw die weet wat ze wil, partner en mama van een tweeling.

 

En nu coach ik mensen die willen werken aan hun trauma. Hier word ik elke dag zo blij van omdat ik zelf heb ervaren hoe stress en/of een trauma je leven kan beheersen. Het leven is zoveel mooier in het licht dan alleen maar leven in het donker.

 

Ik ben uit het zwarte gat gekropen. Jij kan dit ook. Zoek hulp, want je hoeft het niet alleen te doen.

 

Wil je aan de slag? Plan dan een kennismakinggesprek in.

 

Liefs,

Elly

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.